Citytrip: Heidelberg

Heidelberg is een middelgroot stadje aan de westoever van de Neckar, in het Noordwesten van de Duitse deelstaat Baden-Württemberg dichtbij Mannheim. De stad is bekend om haar universiteit, het kasteel Schloss Heidelberg en haar historische centrum. Het is een leuk uitstapje als je je in Mannheim bent, want alles in dit stadje is wel binnen twee á drie middagen te zien.

Het is een erg oud stadje, in officiële documenten wordt het voor het eerst in 1196 genoemd.  Dat de stad al eeuwen belangrijk is voor haar omgeving, blijkt uit het feit dat de Ruprecht-Karls-Universität uit 1386 de oudste universiteit van Duitsland is. Het symbool van de stad is het Schloss Heidelberg, een van de beroemdste ruïnes in Duitsland. Een belangrijke gebeurtenis die hier plaats heeft gevonden is de publicatie van de oudste omschrijving van het Grote Vat van de Wijn, door de gereformeerde pastor Anton Praetorius in 1595.

Door haar strategische ligging aan de rivier heeft de stad door de geschiedenis heen vele functies gehad. En ook nu ligt de stad op veel vakantieroutes en wandelroutes, zoals de Bergstrasse, Bertha Benz Memorial Route, Burgenstrasse (Casteel Route) en Strasse der Demokratie.

Wat is er te doen:

  • Musea

In de stad zijn er verschillende musea zoals het Völkerkundemuseum, het Verpackungsmuseum, het Prinshorn-Sammlung, het Carl Bosch Museum en het Kurpfälzischen Museum der Stadt Heidelberg. Natuurlijk functioneert het kasteel van Heidelberg nu ook als een museum, hierin bevindt zich ook het Deutsches Apotheken-Museum. Deze twee zijn zeker een bezoekje waard!

img_3497
Schloss Heidelberg
  • Wandelen

Heidelberg ligt aan de westoever van de Neckar en bevindt zich in het Odenwald. De stad wordt omringd door de Heiligenberg (440 m) in het oosten en in het westen de Königstuhl (568 m). Deze zijn dan ook goed vanuit Heidelberg te bewandelen.

Himmelsleiter (Starway to heaven) 

img_3469img_3452

De Himmelsleiter is een wandelroute beginnende bij het Schloss Heidelberg en leidt naar de top van de Königstuhl. Het is een lange en erg steile trap naar de top toe. Het is een prachtige maar pittige wandeling. Voor de terugweg is het mogelijk om een andere route te nemen. Je kan een langzaam afdalend wandelpad nemen maar ook is het mogelijk om met een kabelbaan af te dalen.

img_3487img_3491

Philosophenweg en de Heiligenberg 

Een wandeling over de Philosophenweg is de beste ochtend activiteit die je kan ondernemen. Het is een prachtig, hooggelegen pad die parallel loopt aan de Neckar. Het ligt aan de zonnige kant van de berg. Vanaf het pad heb je een mooi panoramisch uitzicht over de oude stad.

img_3514
Uitzicht Philosophenpad

Vanaf hier kan je verder gaan met de beklimming van de Heiligenberg. Via een mooi bos loop je stijg je langzaam slingerend omhoog. Op de top liggen twee ruïnes.

De eerste ruïne is die van de Thingstätte deze is erg aangrijpend. Dit is een amfitheater gebouwd voor propaganda doeleinden tijdens het “Derde rijk”. Er werden optredens en evenementen georganiseerd. Het was het eerste Nazi-bouwsel van de Thingspiel beweging.  Het is erg indrukwekkend maar daarbij ook een beetje beangstigend.

Ruïne Thingstätte

Hiernaast liggen overblijfselen van het St. Micheal klooster vanuit de 11de eeuw.

Ruïne van het St. Meachel klooster
Ruïne van het St. Meachel klooster

img_3550-2

 

Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

 

img_3539
Uitzicht vanaf de top Heiligenberg

 

  • Het centrum

Het centrum van de stad bestaat uit twee delen, het oude centrum en het nieuwe centrum. Er zijn veel restaurantjes en cafeetjes te vinden. Hiernaast is het ook goed mogelijk om een middagje te winkelen.  In het oude centrum is het een beetje toeristisch, maar dit is wel het gezelligste deel van de stad. De verschillende universiteitsgebouwen liggen in het oude gedeelte en op de overgang naar het nieuwe gedeelte van de stad.

Het oude centrum
Het oude centrum